Chłodnik na upalne dni!
Chłodnik to dla wielu z nas synonim letniego orzeźwienia.
Co może być lepszego niż niepowtarzalny smak, jaki daje nam połączenie świeżej botwinki, młodego koperku, chrupiącej rzodkiewki i delikatnego szczypiorku? A to dopiero początek.
Chłodnik to jedna z najprostszych zup, ale jakże smaczna!
Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy smaki razem się połączą i zrobią jeszcze bardziej intensywne wrażenie smakowe.
Warto więc zaczekać, bo naprawdę warto!
Jeśli chcesz poczuć się jak na pikniku w ogrodzie, przygotuj sobie ten pyszny i orzeźwiający chłodnik.
Szybko, prosto i bardzo smacznie, to przepis na idealny lunch lub kolację na upalne dni, które już niebawem nas czekają.
- 1 czerwony burak (obrany)
- Około 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 1 pęczek rzodkiewek (posiekanych)
- 2 ogórki (posiekane)
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek młodego koperku
- Duży kubek kefiru
- Duży kubek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
- ½ łyżeczki cukru
- Szczypta ziołowego pieprzu
- Sól do smaku
- Botwinkę dokładnie umyj i obetnij tylko korzonki. Buraka pokrój na kostkę, a liście posiekaj na kawałki o długości około 3 mm.
- W garnku umieść pokrojone buraki i liście, a następnie zalej je wodą lub bulionem, tak aby pokryły zawartość. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Odstaw wywar, aby ostygł.
- Do ostudzonego wywaru dodaj posiekane rzodkiewki, ogórki oraz drobno posiekany szczypiorek i koper.
- Następnie dodaj kefir, jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie wymieszaj.
- Dopraw botwinkę octem (ryżowym, jabłkowym lub winnym), cukrem, ziołowym pieprzem i solą do smaku.
- Gotową botwinkę można podawać na zimno lub lekko schłodzoną. Smacznego!
Dodaj komentarz