Zupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa.
Chciałam ją przygotować w zdrowy sposób, aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej.
Taką zupę właśnie chcę zaproponować.
Smakuje wyśmienicie i nie czuć różnicy 🙂
Wegańska grochowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- woda 2,5l
- 2 łodygi selera naciowego
- ⅓ pora
- seler mały
- pietruszka korzeń
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka grochu łuskanego
- szklanka soczewicy czerwonej
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
- 4 ziemniaki
- ⅓ tofu wędzonego
- natka pietruszki
Wykonanie
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek.
- Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka.
- Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe, rozmaryn i przyprawiamy.
- Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.
- Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz