Pasta z fasoli mało znanej w Polsce, ale warta jest aby o niej usłyszeć ponieważ ma wiele cennych składników i właściwości prozdrowotnych.
Bogata w białko, wapń, żelazo, potas, magnez. Odtruwa organizm, ale to co jest ciekawe i godne uwagi, że fasola ma właściwości odchudzające, które stymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej.
Pasta Adzuki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- szklanka fasoli adzuki
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ papryczki chili
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok godziny.
- Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Podsmażamy kilka minut do miękkości.
- Do blendera wkładamy ugotowaną fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła, olej, cytrynę, sól, pieprz i blendujemy.
- Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy.
Uwagi
Pasta podajemy na chlebie, a na wierzch możemy dodać kiełki lub inne warzywa.
Ania says
Pasta jest przepyszna. Dodałam normalną musztardę i kapary. Fasola adzuki zalegała u mnie w szafce, nawet była trochę przeterminowana, ale to nic….mam nadzieję, że nic mi nie będzie Polecam ten przepis, naprawdę pyszny.
Ania says
Pyszna. Fasola zalegała u mnie w szafce, nawet była trochę przeterminowana. Dodałam zwykłą musztardę i kapary….rewelacja. Dziękuję za podzielenie się przepisem.