Zupę tą pierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki.
Zupa jest idealna dla zwolenników diety bezmięsnej, dostarcza bowiem pełnowartościowe białko. Ta zupa to samo zdrowie. Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa.
Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że Harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach.
Zupa marokańska Harira
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- puszka pomidorów krojonych
- szklanka passaty pomidorowej
- szklanka soczewicy czerwonej
- szklanka soczewicy zielonej
- ½ tofu wędzonego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie)*
- 2l bulionu warzywnego**
- 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej (w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej)
- puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie
- pietruszka pęczek
- PRZYPRAWY: po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnku niedźwiedziego, kardamonu
- 1i ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
- Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aby się nie przypaliło.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami.
- Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy.
- Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.
- Fasolę szparagową świeżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.
- Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:)
Uwagi
* Kombu nie ma smaku, ale sprzyja trawieniu.
Zupę możemy podać z chlebem pita.
Zupę możemy podać z chlebem pita.
** przepis na bulin ➡ ➡ ➡ bulion warzywny
Dodaj komentarz