Ten ziemniak jest wspaniały, wyjatkowy i smakuje wybornie.
To propozycja na grilla, ale także na przyjecie.
Aromat, który się unosi z pieczonego czosnku nadaje tej potrawie niezwykłe doznania smakowe i zapachowe.
Zaskocz gości wyjątkowym spotkaniem i odkryjcie ziemniaka na nowo 🙂
Ziemniaki z grilla z czosnkiem i pietruszką
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- Ziemniaki ok 10 średniej wielkości
- 10 główek czosnku ( duże)
- 1 masło
- Pęczek koperku świeżego
- Przyprawa do ziemniaków - cała
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Ziemniaki myjemy.
- Ziemniaki gotujemy ok.15 minut w zależności od wielkości.(Ziemniak po wyciągnięciu z wody jest jeszcze twardy).
- Ziemniak musi przestygnąć.
- Nacinamy ziemniak do połowy grubości (nacięcia są blisko siebie).
- Czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy do miękkiego masła. Siekamy koperek. Dodajemy koperek, przyprawę do ziemniaka, sól, pieprz do masła i wszystko mieszamy.
- Zawijamy każdy ziekmniak w folię i dodajemy między nacięcia gotowe masło ok 1 łyżkę.
- Zawijamy szczelnie i kładziemy na grilla. Ziemniak kładziemy nacięciami do góry.
- Pieczemy ok 15 minut.
Dodaj komentarz