Ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały wybór na lekki posiłek, którym zachwycisz zarówno siebie, jak i swoich gości. Wyjątkowy smak sera halloumi, soczystych warzyw i świeżych ziół w połączeniu z lekkim sosem ziołowym stworzy kulinarne doświadczenie, które pozostawi Cię zachwyconym.
Przepis wg receptury Jamie Oliver
ser halloumi z grillowanymi warzywami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 100 g mrożonego bobu
- 225 g sera halloumi
- 1 mały pęczek szparagów
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- ½ pęczka świeżej słodkiej majeranku lub oregano
- ½ pęczka świeżej pietruszki zwykłej
- Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki sosu umieść w czystym słoiczku od dżemu i wstrząśnij, aby połączyć składniki. Odstaw na bok.
- Gotuj bób w osolonej wodzie przez 5 minut lub aż będzie miękki. Odsącz i ochłodź w zimnej wodzie, a następnie usuń i odrzuć grube, białe łupiny zewnętrzne.
- Pokrój ser halloumi na plastry.
- Obetnij i pokrój szparagi, a następnie cienko pokrój cukinie na plasterki. Wymieszaj je z oliwą, a potem dopraw.
- Rozgrzej olej na dużej patelni grillowej na dużym ogniu, a następnie dodaj szparagi, cukinie i halloumi. Grilluj aż się ładnie zarumienią, a następnie wyjmij i odłóż na bok.
- Pokrój szalotki w cienkie piórka, przekrój pomidory na pół, a następnie ułóż na półmisku warstwami: szparagi, cukinie, halloumi, bób i kapary.
- Posyp świeżymi ziołami i skrop sosem.
Dodaj komentarz