Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver'a
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 10 min razem z solą.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
  3. Ziemniaki odcedzamy i dość mocno potrząsamy w garnku, tak żeby aż się trochę "poobierały".
  4. Przygotowujemy blachę. Kładziemy na niej papier do pieczenia. Wysypujemy ziemniaki.
  5. W międzyczasie w miseczce przygotowujemy olej z octem, 1 gałązką posiekana rozmarynku
  6. Wylewamy na ziemniaki ciecz i dodatkowo pozostały rozmaryn i czosnek kładziemy między ziemniakami.
  7. Pieczemy 40 minut i po tym czasie otwieramy piekarnik i kopystką przyduszamy ziemniaki, aby popękały.
  8. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż będą rumiane.
  9. Podajemy polane olejem np. lnianym, oprószone solą i świeżo mielonym pieprzem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ziemniaki-doskonale-jamie-olivera/