Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver'a
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- Ziemniaki obieramy i gotujemy 10 min razem z solą.
- Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
- Ziemniaki odcedzamy i dość mocno potrząsamy w garnku, tak żeby aż się trochę "poobierały".
- Przygotowujemy blachę. Kładziemy na niej papier do pieczenia. Wysypujemy ziemniaki.
- W międzyczasie w miseczce przygotowujemy olej z octem, 1 gałązką posiekana rozmarynku
- Wylewamy na ziemniaki ciecz i dodatkowo pozostały rozmaryn i czosnek kładziemy między ziemniakami.
- Pieczemy 40 minut i po tym czasie otwieramy piekarnik i kopystką przyduszamy ziemniaki, aby popękały.
- Pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż będą rumiane.
- Podajemy polane olejem np. lnianym, oprószone solą i świeżo mielonym pieprzem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ziemniaki-doskonale-jamie-olivera/
3.5.3251