• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Śniadania / Zdrowe kakao

Śniadania Zdrowie Zima

Zdrowe kakao

country-house-style-2052747_1920

Zdrowe kakao? Dlaczego w ogóle poruszam taki temat?

Odpowiedź jest bardzo prosta bo większość z nas pije kakao które z założenia powinno być zdrowym posiłkiem, ale z zdrowiem nie ma nic wspólnego.


 

Po pierwsze mleko krowie… To już fakt, mleko nie jest zdrowe i można go zastąpić innym mlekiem np kokosowym, migdałowym czy ryżowym. W tej chwili większość sklepów oferuje takie mleka więc są one ogólnodostępne. Kiedyś jedna z moich koleżanek powiedziała, że ma małe dziecko i to mleko wie, że jest zdrowsze, ale drogie… Lepiej wypić mniej ale zdrowo, i to Twoja decyzja czy chcesz tanio czy zdrowo 🙂

Po drugie- cukier! Zamień cukier na miód, który ma dodatkowe wartości i nie stracisz na smaku, a możesz zyskać dodatkowe witaminy.

Po trzecie – gotowanie kakao w 100 stopniach C to jakaś pomyłka. Zabijamy cenne witaminy z kakao jak i miodu. Dla wielu osób jest to zaskoczeniem, że można tylko podgrzać mleko aby rozpuścić proszek i płyn będzie o wiele bardziej wartościowy i odżywczy. Ja podgrzewam do około 40-50 stopni i to jest wystarczające!

Po czwarte przyprawy– cynamon, kardamon, goździki, anyż sprawią, że będzie to nie tylko zdrowe kakao ale i mistrzowskie w smaku i zapachu 🙂

Przepis jest bardzo prosty zatem – kakao, miód, mleko roślinne i przyprawy. Podgrzewamy wszystko do ok 40 stopni, mieszamy, aż kakao się rozpuści i gotowe 🙂

 

 

 

 

 

Podobne przepisy

  • Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wodyWoda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody
  • Syrop z pędów sosnySyrop z pędów sosny
  • Jakie jajka wybrać?Jakie jajka wybrać?
  • Smog – jaka jest prawdaSmog – jaka jest prawda


1 Comment

« Smog – jaka jest prawda
Jajecznica z szpinakiem i cebulą »

Comments

  1. Regina says

    2 kwietnia 2018 at 03:38

    Kakao to napój – bardzo lubię pić kakao , dziękuję za dodatkowe informacje …

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Regina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in