W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry.
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty.
Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut.
W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam.
W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem.
Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/makaron-ryzowy-z-warzywami-w-azjatyckim-stylu/