Kilka składników, kilka minut i mamy gotowe pożywne danie. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i 2-3 minuty jest on gotowy, dlatego to danie jest idealne na duży głód, kiedy nie mamy czasu.
Ja marchewkę pokroiłam maszynką do robienia makaronu z warzyw, dlatego są to delikatne paseczki.
Makaron ryżowy z warzywami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 250g makaronu ryżowego
- 2 papryki
- 1 cukinia duża
- marchewka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
Wykonanie
- Paprykę, cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa.
- Smażymy 5-10 minut i dodajemy zioła, sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być chrupkie.
- W międzyczasie przygotowujemy makaron i na koniec dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy.
- Solimy do smaku.
Barbara says
Uwielbiam makaron z sosem sojowym, ale jeszcze nie robiłam go z makaronem ryżowym. Przepis chętnie wypróbuję. Pozdrawiam.
Dorota says
Dla mnie bomba!
Agnieszka Kubacka says
Istna wiosna na talerzu 🙂 P.s. Nigdy nie jadłam sosu sojowego, muszę się na niego w końcu skusić.