Dzisiaj mam dla Was zupełnie nową odsłonę przepisu na kalafiora.
Jeśli lubicie zaskakiwać swoje kubki smakowe egzotycznymi połączeniami smaków i aromatami, to ta propozycja z pewnością Was zachwyci!
Tradycyjny przepis na pieczony kalafior został wzbogacony o egzotyczny sos z mleczka kokosowego, aromatycznymi przyprawami i słodką nutką suszonej żurawiny. Dzięki temu powstała prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Kalafior, pieczony w towarzystwie jarmużu, otulony aromatycznym sosem, staje się wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Ta nowa odsłona kalafiora, to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań, a jej kolorowy wygląd z pewnością wzbudzi zainteresowanie na Waszym stole.
Cieszę się, że mogę podzielić się z Wami tym przepisem, który z powodzeniem możecie wypróbować jako danie główne lub dodatek do innych potraw. Dajcie się ponieść kulinarnym uniesieniom i zapraszam Was do przygotowania tej wyjątkowej kompozycji smaków!
Gotowi na kulinarne odkrycie? To ruszamy w kulinarną podróż w egzotyczny świat aromatów i smaków z kalafiorem w roli głównej!
Smacznego!
- kalafior
- 3 liście zielonego jarmużu
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- Sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki papryki chili
- wiórki kokosowe do dekoracji
- owoc granatu do dekoracji
- Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe pokroić), dodać opłukany kalafior podzielony na kilka mniejszych kawałków.
- Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na oliwie aż będą miękkie i lekko zeszklone. Następnie dodać curry, cynamon, kumin i paprykę chili, smażyć przez około 1-2 minuty, aby uwolnić aromaty przypraw.
- Wlać mleczko kokosowe do patelni z przyprawami i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje nieco.
- Wlewać sos równomiernie na kalafior i jarmuż w garnku. Dodać suszoną żurawinę, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, aż kalafior będzie miękki.
- Po wyjęciu z piekarnika, posypać upieczony kalafior kokosowymi wiórkami i listkami świeżej mięty i granatem do dekoracji.
- Podawać ciepły jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.
Dodaj komentarz