Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe pokroić), dodać opłukany kalafior podzielony na kilka mniejszych kawałków.
Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na oliwie aż będą miękkie i lekko zeszklone. Następnie dodać curry, cynamon, kumin i paprykę chili, smażyć przez około 1-2 minuty, aby uwolnić aromaty przypraw.
Wlać mleczko kokosowe do patelni z przyprawami i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje nieco.
Wlewać sos równomiernie na kalafior i jarmuż w garnku. Dodać suszoną żurawinę, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, aż kalafior będzie miękki.
Po wyjęciu z piekarnika, posypać upieczony kalafior kokosowymi wiórkami i listkami świeżej mięty i granatem do dekoracji.
Podawać ciepły jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kalafior-pieczony-z-jarmuzem/