Kalafior pieczony z jarmużem.
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • kalafior
  • 3 liście zielonego jarmużu
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki papryki chili
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • owoc granatu do dekoracji
  • Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe pokroić), dodać opłukany kalafior podzielony na kilka mniejszych kawałków.
  2. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na oliwie aż będą miękkie i lekko zeszklone. Następnie dodać curry, cynamon, kumin i paprykę chili, smażyć przez około 1-2 minuty, aby uwolnić aromaty przypraw.
  3. Wlać mleczko kokosowe do patelni z przyprawami i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje nieco.
  4. Wlewać sos równomiernie na kalafior i jarmuż w garnku. Dodać suszoną żurawinę, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, aż kalafior będzie miękki.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, posypać upieczony kalafior kokosowymi wiórkami i listkami świeżej mięty i granatem do dekoracji.
  7. Podawać ciepły jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kalafior-pieczony-z-jarmuzem/