Zdrowe kakao? Dlaczego w ogóle poruszam taki temat?
Odpowiedź jest bardzo prosta bo większość z nas pije kakao które z założenia powinno być zdrowym posiłkiem, ale z zdrowiem nie ma nic wspólnego.
Po pierwsze mleko krowie… To już fakt, mleko nie jest zdrowe i można go zastąpić innym mlekiem np kokosowym, migdałowym czy ryżowym. W tej chwili większość sklepów oferuje takie mleka więc są one ogólnodostępne. Kiedyś jedna z moich koleżanek powiedziała, że ma małe dziecko i to mleko wie, że jest zdrowsze, ale drogie… Lepiej wypić mniej ale zdrowo, i to Twoja decyzja czy chcesz tanio czy zdrowo 🙂
Po drugie- cukier! Zamień cukier na miód, który ma dodatkowe wartości i nie stracisz na smaku, a możesz zyskać dodatkowe witaminy.
Po trzecie – gotowanie kakao w 100 stopniach C to jakaś pomyłka. Zabijamy cenne witaminy z kakao jak i miodu. Dla wielu osób jest to zaskoczeniem, że można tylko podgrzać mleko aby rozpuścić proszek i płyn będzie o wiele bardziej wartościowy i odżywczy. Ja podgrzewam do około 40-50 stopni i to jest wystarczające!
Po czwarte przyprawy– cynamon, kardamon, goździki, anyż sprawią, że będzie to nie tylko zdrowe kakao ale i mistrzowskie w smaku i zapachu 🙂
Przepis jest bardzo prosty zatem – kakao, miód, mleko roślinne i przyprawy. Podgrzewamy wszystko do ok 40 stopni, mieszamy, aż kakao się rozpuści i gotowe 🙂
Regina says
Kakao to napój – bardzo lubię pić kakao , dziękuję za dodatkowe informacje …