Uwielbiam lato i maliny. Maliny zjadam bez niczego, pół kilo na raz 🙂 Robię też koktajle i dziś przedstawię jeden, który uwielbiam. Jest on bez cukru!!! Zamiennik, który używam to ksylitol czyli cukier brzozowy. Jest to naturalna alternatywa dla niezdrowego cukru.
Ksylitol ma podobną słodycz do cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Co ciekawe ksylitol jest zdrowy dla zębów a wręcz działa przeciwpróchniczo i odświeża oddech. Cukier brzozowy wzmacnia układ immunologiczny przez działanie bakteriobójcze, opóźnia procesy starzenia i zapobiega osteoporozie.
Zastosowanie:
– słodzenie gorących i zimnych napojów
– desery
– ciasta ( oprócz drożdżowego)
Koktajl banan+maliny. BEZ CUKRU!
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 banany
- 300g malin
- 15g ksylitolu
- 4 sztuki daktyli bez pestek
Wykonanie
- Wszystkie składniki miksujemy.
Uwagi
Koktajl ma dwie wersje. jedna jest standardowa a druga na gorące dni. Wystarczy dodać dodatkowo 1 szklankę wody i 10 kostek lodu i mamy opcję na upały. Smacznego.
Dodaj komentarz