![owoce na Dominikanie](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190316_084249-e1554758255262.jpg)
owoce na Dominikanie
Dziś wpis dotyczące smaków Dominikany
Byłam tam dwukrotnie w 2006 roku, jak również w roku obecnym i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, tym jakie jest jedzenie na Dominikanie …
To prawdziwy raj dla podniebienia… i prawdziwy raj dla wegetarian
Soczyste owoce… Będą to nie tylko świeże ananasy, papaja, mango czy banany, kiwi ale także owoce, których wcześniej nie spotkaliście na swojej drodze…
Woda kokosowa prosto z kokosa… z dodatkiem rumu to narodowy napój Coco Loco.
Z czego słynie Dominikana?
I co warto zjeść jeżeli już jesteśmy w tym kraju?
Zalecam skosztować CZEKOLADY, występuje w różnej postaci… można ją spotkać szczególnie na bazarach w formie twardej kuli, która przypomina trochę kupę 🙂 … ważne, że smakuje i pachnie wyśmienicie. Ściera się na tarce i dodaje do deserów. Można ukroić i zmieszać z mlekiem, zrobi się kakao. Występuje bez cukru, lub z dodatkiem cukru. Lepiej kupić gorzką i jak będzie trzeba dodać cukier.
Kolejną propozycją są SERY, sery występują w różnej postaci.
Mi bardzo smakowały pleśniowe, coś a”la Polski oscypek oraz zwykłe sery żółte, która bardzo długo dojrzewają i mają bardzo dobry, pełny smak.
Klasyczną jednak potrawą jeżeli chodzi o Dominikanę jest mięso podawane z ryżem które jest polane sosem z fasolki lub ciecierzycy (La Bandera) nie wygląda to może dobrze, natomiast smakuje bardzo dobrze.
Wegetarianie z powodzeniem docenią smak ryżu i fasolki, jeżeli dodamy jeszcze świeże warzywa to genialna potrawa.
Z czego jeszcze słynie Dominikana oczywiście z rumu, owoców morza, ryb, ale o tym nie będę wam dzisiaj opowiadać 🙂
Ja jadłam zarówno w hotelu, gdzie było wszystko, jak również na zewnątrz i jest to jedna z lepszych kuchni na świecie.
Świeża, pachnąca, przygotowywana starannie. Desery nie za słodkie jak w Turcji, ale w sam raz.
Świeżo wyciskane soki.
Genialna kawa.
Smak i aromat RAJU…
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190322_191026-e1554758513436.jpg)
cof
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190322_191044-e1554758525396.jpg)
cof
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190322_161722-e1554758497543.jpg)
cof
![sdr](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190320_085503-e1554758485950.jpg)
sdr
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190320_085402-e1554758475456.jpg)
cof
![sdr](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190319_112549-e1554758461527.jpg)
sdr
![mde](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190316_190630-e1554758445542.jpg)
mde
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190316_114920-e1554758433617.jpg)
cof
![cof](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190316_082145-e1554758404567.jpg)
cof
![sdr](https://apetytnazielone.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190315_075503-e1554758386166.jpg)
sdr
Dodaj komentarz