1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji, opcjonalnie
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem blachę 9x13 lub okrągłą. Przygotuj 3 miseczki.
W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka i żółtka do pozostałych dwóch misek.
Ubij żółtka z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera na dużej prędkości, aż żółtka staną się jasnożółte (2 minuty). Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
Ubij w kolejnej misce- białka z dużą prędkością, aż utworzą się miękkie szczyty (1 minuta). Przy włączonym mikserze wlej pozostałe ¼ szklanki cukru i ubijaj z dużą prędkością, aż białka będą sztywne, ale nie wyschną (1 minuta)
Wlać mieszankę żółtka do mieszanki mąki i delikatnie połączyć łopatką.
Delikatnie dodaj białka jaja szpatułką, aż się połączą wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta.
Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto.
Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany.
Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami, jeśli chcesz.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/proste-ciasto-z-bita-smietana/