Proste ciasto z bitą śmietaną
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 5 jajek (duże)
  • 1 szklanka cukru podzielona na ¾ i ¼ szklanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego
  • Syrop:
  • 340g mleka migdałowego
  • 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki)
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • Krem:
  • 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji, opcjonalnie
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem blachę 9x13 lub okrągłą. Przygotuj 3 miseczki.
  2. W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka i żółtka do pozostałych dwóch misek.
  3. Ubij żółtka z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera na dużej prędkości, aż żółtka staną się jasnożółte (2 minuty). Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
  4. Ubij w kolejnej misce- białka z dużą prędkością, aż utworzą się miękkie szczyty (1 minuta). Przy włączonym mikserze wlej pozostałe ¼ szklanki cukru i ubijaj z dużą prędkością, aż białka będą sztywne, ale nie wyschną (1 minuta)
  5. Wlać mieszankę żółtka do mieszanki mąki i delikatnie połączyć łopatką.
  6. Delikatnie dodaj białka jaja szpatułką, aż się połączą wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta.
  7. Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto.
  8. Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany.
  9. Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami, jeśli chcesz.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/proste-ciasto-z-bita-smietana/