Ten przepis zobaczyłam u koleżanki. Troszkę dopracowałam i jest smacznie, bardzo smacznie. Polecam nie tylko dorosłym, ale i maluchom, które lubią słodkości, a jednocześnie przemycamy kwasy omega3 w siemieniu lnianym i wapń w sezamie.
50g ziaren sezamu zawiera ponad 500 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 50 mg, a żółtego sera – ok. 300 mg).
Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- 500g serka wiejskiego
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 jaja
- 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele
- 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu niełuskanego
- 4 -5 łyżek oleju do smażenia
- po podania: syrop z agawy, miód, owoce suszone, wiórki kokosowe
Wykonanie
- Do serka wiejskiego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju. Orzechy i owoce typu daktyle, morele powinny być rozdrobnione na mniejsze części. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżką nakładamy placuszki.
- W momencie kiedy placuszki się podpieką na kolor złoty (ok. 5 minut) przekręcamy na drugą stronę i zarumieniamy.
- Podczas smażenia dolewamy kolejne dwie łyżki oleju.
- Placuszki podajemy polane syropem z agawy lub miodem, posypujemy wiórkami, suszonymi owocami.
Dodaj komentarz