Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 500g serka wiejskiego
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele
  • 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu niełuskanego
  • 4 -5 łyżek oleju do smażenia
  • po podania: syrop z agawy, miód, owoce suszone, wiórki kokosowe
Wykonanie
  1. Do serka wiejskiego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju. Orzechy i owoce typu daktyle, morele powinny być rozdrobnione na mniejsze części. Mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżką nakładamy placuszki.
  3. W momencie kiedy placuszki się podpieką na kolor złoty (ok. 5 minut) przekręcamy na drugą stronę i zarumieniamy.
  4. Podczas smażenia dolewamy kolejne dwie łyżki oleju.
  5. Placuszki podajemy polane syropem z agawy lub miodem, posypujemy wiórkami, suszonymi owocami.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/placuszki-z-serka-wiejskiego-z-owocami-suszonymi-i-orzechami/