Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika.
Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia.
A Wam?
Piernik mojej mamy w 5 minut
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 200g masła
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklanka bakalii
Wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg.
- W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy około 2 minuty. Nie gotujemy.
- Mąkę, przyprawę do piernika, proszek, sodę, jaja, kakao i powidła mieszamy, dodajemy roztopione masło.
- Całość miksujemy 1 minutę.
- Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Przelewamy masę do 2 keksówek. Wstawiamy na około 50 minut.
Dodaj komentarz