Meksykańska tortilla czyli wege burrito.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy)
- 1 czerwona papryka
- 1 średni pomidor
- 1 mała cukinia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ⅓ szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro)
- 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste)
- ----- Farsz:
- Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut.
- Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut.
- Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne.
- ----- Nadziewanie:
- Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund).
- Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi).
- Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały.
- Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy.
- Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem do dołu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/meksykanska-tortilla-czyli-wege-burrito/
3.5.3208