Meksykańska tortilla czyli wege burrito.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro)
  • 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste)
Wykonanie
  1. ----- Farsz:
  2. Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut.
  4. Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut.
  5. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne.
  6. ----- Nadziewanie:
  7. Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund).
  8. Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi).
  9. Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały.
  10. Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy.
  11. Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem do dołu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/meksykanska-tortilla-czyli-wege-burrito/