Burak czerwony w koktajlu spotykany jest rzadko, a najlepiej jeść go właśnie w postaci surowej.
Bogaty w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan, cez i witaminy: A, większość witamin z grupy B i C. Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami.
Koktajl powinien postać w lodówce ok 30 min, ponieważ nie zaleca się picie picia soku z buraka od razu po przygotowaniu, jest to związane z problemami trawiennymi. Ja osobiście tego nie odczuwam i nie zawsze stosuję się do tej zasady odczekania.
Koktajl z buraka czerwonego
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- burak czerwony
- 50g migdałów
- 2łyżeczki siemienia lnianego
- 80g daktyli bez pestek
- 2 banany
- sok z połowy cytryny
- 500ml wody
Wykonanie
- Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy.
Dodaj komentarz