Ciasto do pizzy idealne, o wiele zdrowsze niż tradycyjne, bo zawiera mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo nie wymaga czekania aż ciasto wyrośnie.
Jeżeli do tej pory robiłeś pizze i ciasto nie spełniało Twoich oczekiwań to spróbuj tego przepisu. Potrzebujesz tylko wagi, ponieważ dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem, stwierdzenie że ciasto powinno być elastyczne, może być niezbyt precyzyjne 🙂
Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2 blachy
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 200g wody letniej
- 25g drożdży
- 30g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Wykonanie
- Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
- W misce mieszamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą z solą i wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na średnicę większą niż blaszka.
- Blaszki ok 30 cm smarujemy oliwą.
- Układamy ciasto i zawijamy brzegi do środka.
- Ciasto smarujemy dowolnym sosem, dodajemy ulubione dodatki, posypujemy serem.
- Pieczemy ok. 20 min w wcześniej nagrzanym piekarniku do 230 stopni C.
Dodaj komentarz