ser halloumi z grillowanymi warzywami
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 100 g mrożonego bobu
  • 225 g sera halloumi
  • 1 mały pęczek szparagów
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ pęczka świeżej słodkiej majeranku lub oregano
  • ½ pęczka świeżej pietruszki zwykłej
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki sosu umieść w czystym słoiczku od dżemu i wstrząśnij, aby połączyć składniki. Odstaw na bok.
  2. Gotuj bób w osolonej wodzie przez 5 minut lub aż będzie miękki. Odsącz i ochłodź w zimnej wodzie, a następnie usuń i odrzuć grube, białe łupiny zewnętrzne.
  3. Pokrój ser halloumi na plastry.
  4. Obetnij i pokrój szparagi, a następnie cienko pokrój cukinie na plasterki. Wymieszaj je z oliwą, a potem dopraw.
  5. Rozgrzej olej na dużej patelni grillowej na dużym ogniu, a następnie dodaj szparagi, cukinie i halloumi. Grilluj aż się ładnie zarumienią, a następnie wyjmij i odłóż na bok.
  6. Pokrój szalotki w cienkie piórka, przekrój pomidory na pół, a następnie ułóż na półmisku warstwami: szparagi, cukinie, halloumi, bób i kapary.
  7. Posyp świeżymi ziołami i skrop sosem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ser-halloumi-z-grillowanymi-warzywami/