Ten pasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej 🙂
Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa.
Wyszedł wspaniały!
Tu macie link do wersji standardowej: Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 60g oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 jajka całe
- pęczek natki pietruszki posiekany
- duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
- Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
- Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
- Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
- Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
- Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne
- Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
- Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Masę przełóż do foremki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
Katarzyna Osobka says
Cos wspanialego! Dziekuje za przepis.
Ewa says
Wyglada obłędnie!!Czy można zamienić jajka na siemię lniane? I wtedy jakie proporcje? I wersje wegańska wtedy wykonać?z góry dziekuje za odpowiedz
Agata says
W jakiej temperaturze piec pasztet?
Pozdrawiam Agata
Apetyt na Zielone says
200 stopni 🙂