Macie dynię, mąkę pełnoziarnistą, miód? To świetnie, bo za 30 minut muffiny będą gotowe 🙂
Dynia gości u mnie już od jakiegoś czasu. Zupa dyniowa, placuszki dyniowe i muffiny to must have każdego sezonu.
Dziś muffiny. Nie posypujcie cukrem, nie polewajcie polewą bo i tak są obłędne.
Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka innych przypraw (np. kardamon, imbir, przyprawa do piernika)
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej na tarce dyni
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju dobrej jakości
- 5 łyżek miodu
- ¾ szklanki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, figi, morele, daktyle itd.)
- ½ szklanki posiekanych orzechów (każdy rodzaj)
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Termoobieg.
- Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami sypkimi: cukrem, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy dynię, jajka, oliwę i miód. Mieszamy łyżką.
- Na koniec dodajemy orzechy, bakalie, siemię lniane i jeszcze chwilę mieszamy.
- Napełniamy papiloty na równo.
- Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Dodaj komentarz