Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka innych przypraw (np. kardamon, imbir, przyprawa do piernika)
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startej na tarce dyni
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju dobrej jakości
  • 5 łyżek miodu
  • ¾ szklanki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, figi, morele, daktyle itd.)
  • ½ szklanki posiekanych orzechów (każdy rodzaj)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Termoobieg.
  2. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami sypkimi: cukrem, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy dynię, jajka, oliwę i miód. Mieszamy łyżką.
  3. Na koniec dodajemy orzechy, bakalie, siemię lniane i jeszcze chwilę mieszamy.
  4. Napełniamy papiloty na równo.
  5. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/muffiny-dyniowe-z-maki-pelnoziarnistej/