Jaka ta cukinia jest dobra!
Polecam spróbujcie i napiszcie swoje recenzje. Przepis jest dostosowany do wykonania na grillu elektrycznym, ale można oczywiście go wykorzystać do standardowego grillowania. Czas wykonania będzie inny, tu musimy sprawdzać i czekać, aż cukinia będzie miękka, soczysta i wyśmienita 🙂 Zaskoczycie znajomych smakiem i aromatem.
Cukinia poleca się na co dzień i od święta.
Cukinia grillowana. POLECAM!
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 2 średnie cukinie
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cukinie myjemy i kroimy na pół a potem jeszcze na pół. Z cukinii wycinamy miąższ.
- W miseczce przygotowujemy marynatę: olej, tymianek, czosnek i papryczka pokrojone na drobno.
- Solimy i pieprzymy cukinię a następnie polewamy marynatą i mieszamy aby każda cukinia była pokryta płynem.
- Odstawiamy na ok. 10-20 minut.
- Rozgrzewamy grill na średnią moc. Cukinię zaczynamy grillować z zielonej strony. Czas: 5 minut, przekręcamy na drugą stronę - kolejne 5 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozpadająca się. Jeżeli są duże kawałki i cukinia jest twarda po 10 minutach przekręcamy jeszcze raz na zieloną stronę na 5 minut.
Dodaj komentarz