Kiedy przeszłam na wegetarianizm, moi przyjaciele zaniepokoili się.
Co teraz będą u mnie jeść?
Tradycją bowiem jest, że jak mnie odwiedzają, zawsze robię jakieś pyszne jedzonko.
Na pierwszy ogień podaję to właśnie danie. Jest lekkie, smaczne i można wybrać stopień ostrości w zależności od preferencji gości.
Jak podaję im ten makaron przeważnie są zaskoczeni, że jest smacznie, a danie przecież bezmięsne (jakby tylko mięso miało smak 😉
Moje danie pokazowe, jest do Waszej dyspozycji.
Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
Ilość porcji: 4
Składniki
- 200g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego imbiru
- ½ papryczki chili
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- por
- papryka czerwona
- 4 łyżki sezamu
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Wykonanie
- W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry.
- W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty.
- Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut.
- W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam.
- W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem.
- Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać.
- Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
Dodaj komentarz