500g czarnej fasoli (namoczonej przez co najmniej 24 godziny)
ok. 3 litry wody
1 puszka pomidorów (około 400g)
80g koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 cebule
1 por
3 ząbki czosnku
1 łyżka papryki wędzonej
2 łyżki oleju
Majeranek do posypania
Sól, pieprz i papryka ostra do smaku
Wykonanie
Rozpocznij od przygotowania czarnej fasoli. Należy ją dokładnie opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalej ją wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Gdy fasola będzie gotowa, dodaj do niej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Całość mieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i zupa będzie gęsta. To może zająć około 30 minut.
W międzyczasie, podczas gotowania fasoli i pomidorów, przygotuj podsmażoną mieszankę warzyw. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pora i czosnek. Smaż przez około 5 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Jeśli korzystasz z Thermomixa, włóż cebulę, por i czosnek do naczynia i poszatkuj obroty 5 przez 9 sekund. Jeśli lubisz wyraziste w smaku dania, dodaj łyżkę papryki wędzonej do warzyw, olej i podsmaż przez kolejne 4 minuty.
Po podsmażeniu warzyw, dodaj je do gotującej się zupy z fasolą i pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotuj zupę jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Zupa łącznie gotuje się około 2 godziny, w tym czasie fasola jest miękka. Mieszaj zupę dość często i nie używaj pokrywki, żeby zgęstniała.
Przed podaniem usuń ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw majerankiem i papryką ostrą.
Zupa meksykańska z czarną fasolą jest gotowa do podania. Możesz ją podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeża kolendra, plasterkami limonki lub kawałkami avocado.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-meksykanska-z-czarna-fasola/