Chrupiące marchewki w cieście filo
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 12 małych marchewek
  • 3 pomarańcze
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 4 arkusze ciasta filo
  • oliwa z oliwek
  • płynny miód
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżeczki przyprawy harissą
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  2. Umieść marchewki w misce z wodą i dokładnie umyj. Następnie gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez 10 minut, aż staną się delikatne. Odcedź.
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy i na tartce zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  4. Włóż sok i skórkę pomarańczową do rondelka. Dodaj liście laurowe, tymianek oraz szczyptę soli morskiej.Dodaj marchewki.
  5. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, a marchewki będą oblane syropem. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Po kolei rozkładaj arkusze ciasta filo, natrzyj je oliwą i przekrój na 3 paski wzdłuż. Umieść marchewkę u dołu każdego paska i zwiń jak cygaro, lekko dociskając, aby zabezpieczyć Powtarzaj czynność z pozostałymi marchewkami i ciastem, układając je na blasze do pieczenia.
  7. Delikatnie natrzyj każdą rolkę oliwą, następnie piecz przez 20 minut, aż będą lekko złote i chrupiące. Pod koniec ostatnich 5 minut polej je lekko miodem i posyp nasionami sezamu.
  8. Ułóż marchewki na desce, posyp pozostałymi nasionami sezamu z blaszki, a następnie wymieszaj tahini i harissę z jogurtem. Podawaj razem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chrupiace-marchewki-w-ciescie-filo/