Umieść marchewki w misce z wodą i dokładnie umyj. Następnie gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez 10 minut, aż staną się delikatne. Odcedź.
Wyciśnij sok z pomarańczy i na tartce zetrzyj skórkę z pomarańczy.
Włóż sok i skórkę pomarańczową do rondelka. Dodaj liście laurowe, tymianek oraz szczyptę soli morskiej.Dodaj marchewki.
Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, a marchewki będą oblane syropem. Odstaw do ostygnięcia.
Po kolei rozkładaj arkusze ciasta filo, natrzyj je oliwą i przekrój na 3 paski wzdłuż. Umieść marchewkę u dołu każdego paska i zwiń jak cygaro, lekko dociskając, aby zabezpieczyć Powtarzaj czynność z pozostałymi marchewkami i ciastem, układając je na blasze do pieczenia.
Delikatnie natrzyj każdą rolkę oliwą, następnie piecz przez 20 minut, aż będą lekko złote i chrupiące. Pod koniec ostatnich 5 minut polej je lekko miodem i posyp nasionami sezamu.
Ułóż marchewki na desce, posyp pozostałymi nasionami sezamu z blaszki, a następnie wymieszaj tahini i harissę z jogurtem. Podawaj razem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chrupiace-marchewki-w-ciescie-filo/