Chrupiące chipsy z batatów
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 2-3 duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • papryka słodka do smaku
Wykonanie
  1. Aby przygotować czipsy z batatów, należy najpierw podgrzać piekarnik do temperatury 160-170 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu.
  2. Następnie należy obrać bataty, dokładnie umyć i pokroić je na bardzo cienkie plastry.
  3. Plastry należy moczyć przez 2-3 minuty w zimnej wodzie, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
  4. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nich pojedyncze plastry batatów.
  5. Każdy plaster należy smarować bardzo cienką warstwą oliwy, a następnie posypać solą i przyprawami.
  6. Czipsy należy piec około 20 minut, kontrolując ich stopień wysuszenia i ewentualnie wydłużając lub skracając czas pieczenia.
  7. Gotowe czipsy będą suche, zarumienione i chrupiące.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chrupiace-czipsy-z-batatow/