Chrupiące chipsy z batatów
Ilość porcji: 2 osoby
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 2-3 duże bataty
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- papryka ostra do smaku
- papryka słodka do smaku
- Aby przygotować czipsy z batatów, należy najpierw podgrzać piekarnik do temperatury 160-170 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu.
- Następnie należy obrać bataty, dokładnie umyć i pokroić je na bardzo cienkie plastry.
- Plastry należy moczyć przez 2-3 minuty w zimnej wodzie, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nich pojedyncze plastry batatów.
- Każdy plaster należy smarować bardzo cienką warstwą oliwy, a następnie posypać solą i przyprawami.
- Czipsy należy piec około 20 minut, kontrolując ich stopień wysuszenia i ewentualnie wydłużając lub skracając czas pieczenia.
- Gotowe czipsy będą suche, zarumienione i chrupiące.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chrupiace-czipsy-z-batatow/
3.5.3251