Grillowane warzywa
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 średnia zielona cukinia pokrojona w grubsze plastry
  • 10 małych grzybów: pieczarki brązowe lub białe
  • groszek cukrowy
  • papryka czerowna
  • ½ dużej cebuli pokrojonej w plasterki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub przypraw do smaku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
Wykonanie
  1. Rozgrzej grill w piekarniku 230 stopni. (może być grill tradycyjny)
  2. Umieść wszystkie pokrojone warzywa w dużej misce.
  3. W małej misce lub miarce wymieszaj: oliwę, ocet i przyprawy.
  4. Skrop marynatą pokrojone warzywa. Marynować 10 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Umieść wszystkie warzywa w piekarniku, lub na grillu.
  6. Grilluj 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie, podrzucając kilka razy, aby zapewnić równomierne grillowanie.
  7. Przenieś na talerz i udekoruj świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/grillowane-warzywa/