Smalec z fasoli
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • opcjonalnie: pokrojone w kosteczkę ½ jabłka
Wykonanie
  1. Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i podsmażamy cebulę ( co chwile mieszając) ok 10 minut. Cebulę solimy w trakcie smażenia.
  3. Do fasoli dodajemy cebulę i rozgniatamy kopystką lub widelcem ( nie używamy blendera). Jak będzie za suche, dodajemy zalewę i jeszcze kilka olej
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę.
  5. Smalec smakuje idealnie na chrupiącym chlebie wraz z ogórkiem kiszonym.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/smalec-z-fasoli-weganski/