1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej
1 duża cebula
4 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz
1-2 łyżeczki suszonego majeranku
opcjonalnie: pokrojone w kosteczkę ½ jabłka
Wykonanie
Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i podsmażamy cebulę ( co chwile mieszając) ok 10 minut. Cebulę solimy w trakcie smażenia.
Do fasoli dodajemy cebulę i rozgniatamy kopystką lub widelcem ( nie używamy blendera). Jak będzie za suche, dodajemy zalewę i jeszcze kilka olej
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę.
Smalec smakuje idealnie na chrupiącym chlebie wraz z ogórkiem kiszonym.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/smalec-z-fasoli-weganski/