Placki z kaszy gryczanej wg Ewy Chodakowskiej
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 176 g (1,6 dużej szt.) Marchew
  • 104 g (8 łyżek) Kasza gryczana
  • 192 g (3 szt.) Jaja kurze
  • 16 g (2 łyżki) Mąka pełnoziarnista
  • 2 łyżki - Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub
  • siemię lniane
  • 2 łyżki Olej
  • 2 łyżki Natka pietruszki, świeża lub suszona
  • Przyprawy
Wykonanie
  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Do kaszy dodaj słonecznik, startą na dużych oczkach marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki
  3. Wbij całe jajka i dosyp mąkę
  4. Całość dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli
  5. Dokładnie wymieszaj i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni z
  6. obu stron na rumiany kolor
  7. Podajemy z śmietaną
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/placki-z-kaszy-gryczanej-wg-ewy-chodakowskiej/