• Kontakt
  • O mnie
    • 
    • 
    • 
    • 

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
You are here: Home / Ciecierzyca / Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem

Ciecierzyca Lato Śniadania Wegetariańska

Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem

DSC_0731 - Kopia

Pasta z bobu, do tego chrupiące grzanki i jajko na wierzchu, czy to nie brzmi apetycznie? Nie tylko brzmi, ale i smakuje! Wyjątkowe śniadanie rozbudzi i da energię na cały dzień.

Jak jest bób to jest i lato. Kiedyś byłam nieprzekonana do tego warzywa, teraz pasta z bobu jest jedną z ulubionych.

Bób jest dość kaloryczny, ale ma dużą zawartość białka i jest bogaty w kwas foliowy,  który znakomicie wpływa na cały układ krążenia, jak również jest rekomendowany dla przyszłych mam.

Taką pastę możecie trzymać do 4-5 dni w lodówce, ale znika o wiele szybciej.

Pasta z bobu
 
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
40 min
 
Składniki
  • 1 kg bobu
  • 200g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 30g oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany)
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz, sól
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy pastę z bobu.
  2. Bób gotujemy do miękkości, ok 20 minut (5 minut przed końcem gotowania dodajemy sól)
  3. Obieramy wystudzony bób i wrzucamy do blendera.
  4. Dodajemy ciecierzycę, olej, czosnek niedźwiedzi, ocet i blendujemy na gładką masę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Uwagi
Pastę podajemy na bułce pełnoziarnistej podgrzanej w piekarniku (180 stopni - 5 minut) i dekorujemy wcześniej ugotowanym jajkiem!
3.5.3208

DSC_0761

Podobne przepisy

  • Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymiHummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
  • Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
  • Jajecznica z oscypkiemJajecznica z oscypkiem
  • Makaron z zielonymi szparagamiMakaron z zielonymi szparagami


1 Comment

« Dlaczego warto pić zielone koktajle
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem »

Comments

  1. Kasia says

    1 sierpnia 2016 at 14:48

    Pasta przepyszna!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Instagram

Więcej zdjęć
Instagram

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe. Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa bulion cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny mango marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam smoothie soczewica szparagi tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 · Apetyt na zielone