• Kontakt
  • O mnie
    • 
    • 
    • 
    • 

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
You are here: Home / Cukinia / Makaron z cukinią

Cukinia Jesień Makarony Wegetariańska

Makaron z cukinią

DSC_0288Makaron  z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie musicie spróbować, naprawdę warto.

Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie.

 

Makaron z cukinią
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
30 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 200-250g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 cebula średnia pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cukinia średnia pokrojona w plastry
  • 1 łyżka suszonego chili jalapeno
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • ¼ szklanki wody z makaronu
  • 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty
  • 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • Do posypania:
  • starty ser
  • świeży pieprz
  • posiekana mięta
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu.
  2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min.
  3. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą
  4. Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
  6. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty.
  7. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy.
  8. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem.
3.5.3208

DSC_0274

 

Podobne przepisy

  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiemMakaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA ThermomixPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron z cukinią i boczniakamiMakaron z cukinią i boczniakami


Leave a Comment

« Mango Lassi w wersji wegańskiej
Leczo wegetariańskie. PYCHA »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Instagram

Więcej zdjęć
Instagram

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe. Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa bulion cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny mango marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam smoothie soczewica szparagi tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 · Apetyt na zielone