przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie
W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora.
Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty.
Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu.
Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-krem-z-bialych-warzyw/