Zupa krem z białych warzyw
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 ziemniak
  • 300 g kalafiora
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie
  1. W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora.
  2. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty.
  3. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu.
  4. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
  5. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu.
  6. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-krem-z-bialych-warzyw/