Zdrowy dżem pomarańczowy z imbirem. Bez żelfixów!
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 5 pomarańczy (najlepiej bezpestkowych, organicznych)
  • 2 szklanki cukru (lub wg smaku)
  • 2-3 szklanki wody (można dolać jak będzie za gęsty)
  • 2 łyżki imbiru sproszkowanego
Wykonanie
  1. Pomarańcze dokładnie sparz i wyszoruj.
  2. Skórkę z pomarańczy obierz najlepiej nożykiem oczkowym (aby była rzeczywiście sama skóra, bez białej części pomarańczy). Możesz je umieścić już w garnku w którym będziesz gotować dżem.
  3. Pomarańczom obetnij końce i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  4. Pomarańczę pokrój na dość grubą kostkę i wrzuć do garnka gdzie są skórki. Tak zrób z wszystkimi pomarańczami.
  5. Zalej gorącą wodą pomarańcze i doprowadź do wrzenia. Dosyp cukier.
  6. Gotuj ok 2 godziny na małym ogniu- od czasu do czasu mieszając.
  7. Zostaw na noc do wystudzenia.
  8. Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj imbir i gotuj jeszcze 10 minut.
  9. Słoiczki na konfiturę umyj i wysusz.
  10. Przełóż konfiturę do słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 120 stopni) i pasteryzuj przez 20 minut.
  11. Po tym czasie piekarnik wyłącz.
  12. Poczekaj aż słoiczki ostygną.
  13. Gotowe :)
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zdrowy-dzem-pomaranczowy-z-imbirem-bez-zelfixow/