2-3 szklanki wody (można dolać jak będzie za gęsty)
2 łyżki imbiru sproszkowanego
Wykonanie
Pomarańcze dokładnie sparz i wyszoruj.
Skórkę z pomarańczy obierz najlepiej nożykiem oczkowym (aby była rzeczywiście sama skóra, bez białej części pomarańczy). Możesz je umieścić już w garnku w którym będziesz gotować dżem.
Pomarańczom obetnij końce i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
Pomarańczę pokrój na dość grubą kostkę i wrzuć do garnka gdzie są skórki. Tak zrób z wszystkimi pomarańczami.
Zalej gorącą wodą pomarańcze i doprowadź do wrzenia. Dosyp cukier.
Gotuj ok 2 godziny na małym ogniu- od czasu do czasu mieszając.
Zostaw na noc do wystudzenia.
Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj imbir i gotuj jeszcze 10 minut.
Słoiczki na konfiturę umyj i wysusz.
Przełóż konfiturę do słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 120 stopni) i pasteryzuj przez 20 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz.
Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Gotowe :)
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zdrowy-dzem-pomaranczowy-z-imbirem-bez-zelfixow/