Krem z dyni. Najlepszy! Wersja TM.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 mała cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbeki czosnku
  • kawałek 1 cm imbiru
  • chili (świeże lub suszone) według uznania
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g obranej i pokrojonej dyni
  • jedna kolba kukurydzy (ziarna) lub puszka kukurydzy
  • 800 g bulionu warzywnego
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka płatków papryki czerwonej suszonej lub papryki słodkiej
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Cebulę, czosnek, imbir i świeże chili włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5 s/obr. 6.
  2. Dodać oliwę i dusić 3 min temperatura 100stopni/obr. 2.
  3. Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
  4. Dodać kukurydzę.
  5. Dodać bulion i pozostałe przyprawy.
  6. Gotować 17 min/100°C/obr. 2.
  7. Zmiksować 30 s. zwiększając obroty z 1 do 8.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/krem-z-dyni-najlepszy-wersja-thermomix/