Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 200g wody letniej
  • 25g drożdży
  • 30g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
Wykonanie
  1. Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
  2. W misce mieszamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą z solą i wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na średnicę większą niż blaszka.
  4. Blaszki ok 30 cm smarujemy oliwą.
  5. Układamy ciasto i zawijamy brzegi do środka.
  6. Ciasto smarujemy dowolnym sosem, dodajemy ulubione dodatki, posypujemy serem.
  7. Pieczemy ok. 20 min w wcześniej nagrzanym piekarniku do 230 stopni C.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ciasto-pelnoziarniste-na-pizze-idealne/