1 ½ szklanki mieszanki mąki ( można pomieszać pełnoziarnistą z zwykłą pszenną)
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rozdrobnionej marchewki* (ok. 2 średnie marchewki)
¼ szklanki oleju
½ szklanki wody
3 łyżki tahini
½ szklanki rodzynek
4 łyżki rumu/amaretto
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg.
Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut.
W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: marchewkę, olej, wodę, tahini.
Mokre składniki dosypujemy do sypkich - mieszamy i dodajemy rodzynki wraz z rumem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bierzemy kulkę masy - duża łyżka, układamy ją na blaszce i ręką lub łyżką formujemy ciastko. Nie musi być idealne :) Pieczemy 20 - 25 minut. Na koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 210 stopni, ciasteczka będą chrupkie.
Uwagi
* Marchewkę możemy zetrzeć na małych oczkach na tarce, lub użyć rozdrabniarki. Ja użyłam thermomixa- 10 sekund obroty 6.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ciasteczka-marchewkowe/