Ciasteczka marchewkowe
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 ½ szklanki mieszanki mąki ( można pomieszać pełnoziarnistą z zwykłą pszenną)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rozdrobnionej marchewki* (ok. 2 średnie marchewki)
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki tahini
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki rumu/amaretto
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
Wykonanie
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg.
  2. Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut.
  3. W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy.
  4. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: marchewkę, olej, wodę, tahini.
  5. Mokre składniki dosypujemy do sypkich - mieszamy i dodajemy rodzynki wraz z rumem.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bierzemy kulkę masy - duża łyżka, układamy ją na blaszce i ręką lub łyżką formujemy ciastko. Nie musi być idealne :) Pieczemy 20 - 25 minut. Na koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 210 stopni, ciasteczka będą chrupkie.
Uwagi
* Marchewkę możemy zetrzeć na małych oczkach na tarce, lub użyć rozdrabniarki. Ja użyłam thermomixa- 10 sekund obroty 6.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ciasteczka-marchewkowe/