Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 500g makaron (u mnie bezglutenowy)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 papryki średnie
  • 1 cukinia
  • garść listków świeżego oregano
  • 1 łyżka kozieradki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli)
  • garść szpinaku
  • pieprz, sól do smaku
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a także listki oregano, kozieradkę i paprykę. Smażyć wszystko razem do miękkości warzyw czyli ok. 15 minut.
  4. Patelnię zdjąć z ognia i blenderem zmiksować ok. 1 minuta.
  5. Dodać do rozdrobnionych warzyw passatę pomidorową, szpinak i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać z makaronem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/makaron-z-sosem-pomidorowym-i-szpinakiem/