Pasta z bobu
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 1 kg bobu
- 200g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 30g oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany)
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz, sól
- W pierwszej kolejności przygotowujemy pastę z bobu.
- Bób gotujemy do miękkości, ok 20 minut (5 minut przed końcem gotowania dodajemy sól)
- Obieramy wystudzony bób i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy ciecierzycę, olej, czosnek niedźwiedzi, ocet i blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pastę podajemy na bułce pełnoziarnistej podgrzanej w piekarniku (180 stopni - 5 minut) i dekorujemy wcześniej ugotowanym jajkiem!
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasta-z-bobu-na-chrupiacych-grzankach-z-jajkiem/
3.5.3208