Pasta z bobu
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 kg bobu
  • 200g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 30g oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany)
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz, sól
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy pastę z bobu.
  2. Bób gotujemy do miękkości, ok 20 minut (5 minut przed końcem gotowania dodajemy sól)
  3. Obieramy wystudzony bób i wrzucamy do blendera.
  4. Dodajemy ciecierzycę, olej, czosnek niedźwiedzi, ocet i blendujemy na gładką masę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Uwagi
Pastę podajemy na bułce pełnoziarnistej podgrzanej w piekarniku (180 stopni - 5 minut) i dekorujemy wcześniej ugotowanym jajkiem!
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasta-z-bobu-na-chrupiacych-grzankach-z-jajkiem/