Lody orzechowe
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 2-3 banany*
  • garść migdałów
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • rodzynki do dekoracji
Wykonanie
  1. Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.**
  2. Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki do posypania lodów na końcu.
  3. Do zmielonych migdałów dodajemy masło orzechowe, pastę tahini i banany. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli banany są zbyt mocno zmrożone, należy chwilę zaczekać i spróbować zblendować jeszcze raz.
  4. Nakładamy do pucharków, posypujemy mielonymi migdałami i rodzynkami.
Uwagi
*Banany powinny być dojrzałe, czym bardziej dojrzałe tym lepiej.

** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się dłużej jak 1 dzień to należy chwilę zaczekać przed blendowaniem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/lody-orzechowe/