Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.**
Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki do posypania lodów na końcu.
Do zmielonych migdałów dodajemy masło orzechowe, pastę tahini i banany. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli banany są zbyt mocno zmrożone, należy chwilę zaczekać i spróbować zblendować jeszcze raz.
Nakładamy do pucharków, posypujemy mielonymi migdałami i rodzynkami.
Uwagi
*Banany powinny być dojrzałe, czym bardziej dojrzałe tym lepiej.
** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się dłużej jak 1 dzień to należy chwilę zaczekać przed blendowaniem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/lody-orzechowe/