Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła.
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • pędy sosny (słoik)
  • cukier* (2/3 słoika)
  • 3 łyżki wody
Wykonanie
  1. Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków.
  2. Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne.
  3. Pędy układamy warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką.
  4. Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy.
  5. Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie.
  6. Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni.
  7. Gotowy syrop będzie bardzo aromatyczny i nabierze brązowego koloru, zlewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwagi
Cukier może być zarówno biały jak i brązowy. Ja wolę brązowy.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/syrop-z-pedow-sosny/