Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła.
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Składniki
pędy sosny (słoik)
cukier* (2/3 słoika)
3 łyżki wody
Wykonanie
Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków.
Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne.
Pędy układamy warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką.
Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy.
Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie.
Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni.
Gotowy syrop będzie bardzo aromatyczny i nabierze brązowego koloru, zlewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwagi
Cukier może być zarówno biały jak i brązowy. Ja wolę brązowy.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/syrop-z-pedow-sosny/