Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Składniki
1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka)
1 łyżka oleju kokosowego
15 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka nasion kminu
6 liści laurowych
2 duże marchewki (starte na tarce)
1 pietruszka (starta na tarce)
1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej)
1kg kapusty białej poszatkowanej
2l bulionu warzywnego Bulion warzywny
200g koncentratu pomidorowego
10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki)
5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych
przyprawa do bigosu (dobry skład)
½ łyżeczki chili
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min.
Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/lekki-wege-bigos-z-kiszonej-kapusty-z-grzybami-wykwintny/