Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 3 jaja
  • ½ szklanki sera żółtego startego na tarce
  • ----- SOS ----
  • 7-10 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 filecik anchois ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej łagodnej
Wykonanie
  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina i zostaje samo żółtko.
  4. Sałatę nakładamy na głębokie talerze. Posypujemy startym serem. Jajka kroimy na 8 części i kładziemy na ser. Polewamy sosem. Grzanki posypujemy na wierzch, czosnek może być gorzki, więc go pozostawiamy na patelni.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/salata-cezar-z-jajkiem-i-chrupiacymi-grzankami-caesar-salad/