Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego/brązowego/dzikiego
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka carry
  • 1 łyżka kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, sól
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
Wykonanie
  1. Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty.
  3. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu.
  4. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę.
  5. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły.
  7. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ryz-z-aromatycznymi-warzywami-i-sosem-czosnkowym/