Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 60g oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
  2. Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
  3. Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
  4. Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
  5. Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
  6. Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne
  7. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  8. Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Masę przełóż do foremki.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasztet-z-cukinii-agnieszki-maciag-wersja-thermomix/