Leczo wegetariańskie. PYCHA
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • papryczka chili
  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 250g groszku cukrowego
  • 400g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 250g passaty pomidorowej
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Rozgrzewamy głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem.
  2. Wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i chili. Smażymy około 5 minut.
  3. Następnie na patelnię dodajemy paprykę, cukinię pokrojone w grubą kostkę i groszek cukrowy w całości. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dość duży ogień.
  4. Po tym czasie zmniejszamy gaz, dodajemy pomidory, passatę, wodę, oregano i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze 4-5 minut, na koniec dodajemy cukier, paprykę i jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/leczo-wegetarianskie-pycha/